kransAngst voor de dood, wanneer praten we eigenlijke met elkaar over de dood?
Het is zo’n zwaar onderwerp dat veel mensen dit gesprek liever mijden. Maar op een dag krijgt ieder mens zonder uitzondering hiermee te maken. We worden alleen geboren en gaan ook alleen dood. Dit is een feit wat staat als een huis, wat de basis is van het leven. Alleen van de geboorte maken we een feest en in onze westerse cultuur zien we de dood als een gevaarlijk monster wat op een dag op ons staat te wachten.

Omgaan met de dood
Doordat we niet voorbereid zijn wat de dood nu eigenlijke echt is, zijn de meeste mensen totaal gebroken als opeens een dierbare overlijdt of als een heftige ziekte je te pakken heeft.
Maar als de dood een onderdeel van het leven is, zelfs de natuur laat het ons zien, waarom zijn wij als mens dan zo bang om te sterven? We kunnen eigenlijk zeggen dat we helemaal niet om kunnen gaan met de dood. Het leven dient krampachtig vastgehouden te blijven worden.

Als moeder van twee zoons bedenk ik me wel eens hoe ik me zou voelen als mijn kind opeens een ongeluk of dodelijke ziekte zou krijgen. Hoewel ik me dit niet gun, voel ik ook diep van binnen, dat dit een onderdeel van het leven is.
De dood nodigt mij uit om van elke moment van mijn kind te genieten, zodat als het moment daar is dat een van ons heeft te gaan, we geen spijt hebben, niet genoeg van elkaar te hebben genoten.

Verzet tegen de dood
Omdat de mens bang is om te sterven is er een hele industrie ontstaan om levens te verlengen. Met chemokuren proberen we kanker te bestrijden, in Nederland ben je opeens automatisch donor behalve als je aangeeft dat je dit niet wilt. Er worden miljoenen uitgegeven aan medicijnen en doktoren worden door sommigen als guru gezien die je zonder zelf na te denken, hebt te volgen.

Steeds meer probeert de mens het leven te manipuleren. Zoals het leven geschapen is mag het er niet zijn. Het leven klopt niet en fouten dienen verbetert te worden. Maar is ziekte eigenlijke wel een fout?
Ons lichaam is opgebouwd door onze eigen gedachten. Alles wat we geloven over onszelf, zie je vertaalt terug in ons lichaam. Zouden we dan niet eerder mogen zeggen dat via ziekten ons lichaam tegen ons spreekt? Dat ziekte een manier van ons perfecte lichaam is om op te ruimen wat niet in harmonie leeft met wie we in essentie zijn?

De dood omarmen
Als je weet dat je niet je lichaam, naam, opvoeding of verhaal bent maar energie in beweging. Een ziel die tijdelijk in een lichaam woont. Ziel een bundeling van alle energieën die het universum bevat, dan zouden we al anders naar de dood gaan kijken. Alleen de mens heeft de energie denken gekregen en via dit denken vormen we ons eigen lichaam, scheppen we alles wat we om ons heen zien. De dood zou je dus als het stoppen met denken kunnen omschrijven waardoor verdwijnt wat we in de illusie niet zijn. Vanuit dit weten en doorvoelen wat we echt zijn, kunnen we het leven met de cyclus van de dood gaan omarmen. Het is gewoon het overgaan in een andere vorm.

Gelinde Hengst www.terravoice.nl
Trainer & ontwikkelaar van de Terra Voice-methode
In vrijheid expressie geven aan wie jij bent!