beelddenkerAls beelddenker zie ik alles in beelden zoals het woord het al zo mooi zegt. Dit houdt in dat ik alles waarneem en onthoud in beelden. Als ik met mensen werk in mijn praktijk Terra Voice, krijg ik informatie of een gevoel door via beelden of innerlijk weten. Ik kan heel gedetailleerd daarom aan mensen vertalen wat er in hun leven speelt en waar pijnstukken in hun systeem zijn blijven hangen.

Wat houd een beelddenker nu precies in?
Als ik het woord varken in een boek zie staan zie ik meteen het plaatje van een varken maar zie ook meteen een heel verhaal in dat beeld ontstaan wat bij dat varken hoort. Met mijn gevoel verplaats ik mij als vanzelf in het varken. Ik voel hoe het zich voelt en zie bijvoorbeeld het dierenleed dat varkens aan wordt gedaan en de mesthoop die het fokken van vleesvarkens veroorzaakt meteen in dit beeld.
Toen ik besloot een nieuwe website voor Terra Voice te laten maken zag ik in beelden precies ontstaan in mijn hoofd hoe ik wilde dat de website eruit zou gaan zien. Ik kon daarom heel duidelijk aan mijn websitebouwer vertalen hoe ik wilde dat alles eruit zou gaan zien. De indeling, kleuren, sfeer en foto’s bij teksten had ik duidelijk voor ogen en kon ik daarom heel gericht zoeken.

Voordelen van beelddenken
In een onderzoek las ik dat 80% van de succesvolste ondernemers in de wereld dyslectisch zijn en beelddenkers. Door hun beelddenken hebben ze snel overzicht en inzicht over het geheel en welke stappen daarin genomen mogen worden. Creaties worden zoals bij mij, getoond in beeld en gevoel. Oplossingen komen in beelden, een verhaal die iemand vertelt zie ik meteen in beeld en ik kan daardoor makkelijk als buitenstaander me afstemmen wat in een situatie nodig is.

Orde van de beelddenker
Daar bij beelddenkers zich alles in beelden toont is hun logica om opeens tot een bepaalde conclusie te komen voor andere wel eens een te grote stap. Beelddenkers pruttelen van binnen op creaties, verzamelen, horen aan, gaan vervolgens hun eigen koers met alle informatie en opeens is daar het resultaat.
Voor een buitenstaander kan dat voelen alsof opeens allemaal stapjes die zijn overgeslagen, maar de beelddenker heeft die intern al gemaakt en kan die niet zomaar vooraf in logische systemen uitleggen.

Wanorde van de beelddenker
Waar beelddenkers vaak niet zo goed in zijn is namen onthouden. Ik kan oprecht zeggen dat ik hier heel slecht in ben. Ik onthoud heel veel van mensen maar niet hun naam want die heeft geen beeld betekenis. Ook vaktermen, spelling, taalwoordjes leren zijn niet mijn sterkste kant. Mijn denken gaat veel te snel om alles correct op te schrijven en bepaalde onbelangrijke informatie die niet relevant is voor mijn beeldvorming, wordt blijkbaar in mijn hoofd anders opgeslagen. Alleen op rustige momenten is een naam of een vakterm die wel ergens is geleerd er opeens wel.

Met mijn kinderen ging ik een dagje naar Park Hoge Veluwe. In mijn hoofd had ik van een andere keer nog een museum daar in mijn hoofd waar je met gratis witte fietsjes naar toe kon fietsen. De naam wist ik natuurlijk niet meer, maar wel wat je er kon doen.
Op de kaart die we bij de kassa hadden gekregen kwam ik erachter na al wat heen en weer gefietst te hebben (we doen namelijk liever dan alles eerst doorlezen) dat het Museonder heette. Op de kaart zag ik dat het vlak bij het Kruller Muller museum lag. Maar waarom vonden we het steeds niet en fietsten we steeds de andere kant op? Omdat op de ‘paddenstoelen’ centrum stond en bij het woord centrum zie ik meteen het centrum van een plaatsje voor me, dan denk ik echt niet dat het Museonder daar is. Maar ik kwam erachter na veel gefietst te hebben, (het was gelukkig mooi weer), dat centrum stond voor bezoekerscentrum waar het museum ook lag. Nou die logica kon erbij mij niet in. Schrijf dan bezoekcentrum. Als beelddenker valt dus de logica van niet beelddenkers niet altijd te begrijpen en gebruiken we soms een omweg om uiteindelijk er dan toch aan te komen. Terwijl als we onze eigen logica gebruiken er al lang waren geweest.

Begrip beelddenker
Beelddenkers hebben dus duidelijk hun eigen manier om de wereld waar te nemen. Ze hebben een fantastische kwaliteit om zich te kunnen verplaatsen, verdiepen, creëren van nieuwe mogelijkheden en het oplossen van een probleem. Maar correct taalgebruik of je altijd iemand juist bij zijn naam noemen, kan opeens een black out geven als ze voor je staan. Gelukkig kunnen we als mens elkaar zo prachtig aanvullen. Ik nodig het onderwijs uit om beelddenkers zichzelf te laten zijn en de ruimte te geven hun eigen kwaliteiten verder te kunnen ontplooien. Laat een kind zijn talenten ontwikkelen en niet steeds iets doen waar hij niet voor is gecreëerd.

Gelinde Hengst www.terravoice.nl
Trainer & ontwikkelaar Terra Voice-methode®
In vrijheid expressie geven aan wie jij bent!