In ons hoofd creëren we vaak een beeld van hoe we willen dat we zullen zijn. Vervolgens doen we ervan alles aan om aan dit beeld te voldoen. We merken bij onszelf dat het steeds zoveel energie kost, geforceerd voelt en eigenlijk in ons hart niet kopt bij wie we werkelijk zijn.

Waarom doen we dat toch, steeds situaties creëren waren we als mens ons niet lekker bij voelen? En waarom voelt die ander zich er wel heerlijk bij?

Een afspraak maken die eigenlijk niet klopt

Een tijdje geleden kwam een vriendin van mij uit Rotterdam bij mij op bezoek met haar prachtige 3 kinderen. Zoals vaak in Nederland regende het bijna de hele dag. De consequentie hiervan was dat ik 5 stuiterende kinderen door mijn huis had lopen. De dochter zat op een gegeven moment een boterham al springend op de kleine trampoline in de woonkamer te eten. Op dat moment voelde ik heel duidelijk; ‘ik ben niet de persoon die ik in mijn hoofd wil zijn’.

Ik hou van een opgeruimd huis en maak wel eens een grapje dat ik mevrouw van Helder ben uit het kinderboek Pluk van de Petteflet. Als een afspraak voorbij is heb ik als alleenstaande moeder met een zelfstandig bedrijf al weer 100 andere dingen die ik wil doen. Die persoon van oo lekker laten gaan, ik ruim straks alles wel weer op, resoneert nu niet bij wie ik ben.

Dus ik zei tegen mijn vriendin, de volgende kunnen we beter ergens op locatie afspreken want in deze situatie ontspan ik niet echt. Gelukkig konden we er beide hartelijk om lachen.

Je anders voordoen dan je bent
Hoe vaak manoeuvreren we ons niet in een situatie waar we ons eigenlijk helemaal niet prettig bij voelen. We voelen ons prettig als we onszelf kunnen zijn en dingen ondernemen die klopt bij de persoonlijkheid die we werkelijk zijn. Zo vaak houden we onszelf en de ander voor de gek. We doen dingen we niet leuk vinden maar denken dat we dan een leuk aangepast persoon zijn.  We proberen te voldoen aan het beeld hoe we graag zouden willen zijn maar in werkelijkheid, is dit één groot toneelstuk waar we een rol spelen die echt niet bij ons past.

Als je niet oppast bouw je relaties met mensen op die gebaseerd zijn op ‘leuk gevonden worden gedrag’. Maar is er nooit die verdieping en ruimte voor jou om jezelf te zijn.

Zijn wie je bent
Als je een date hebt met een leuke man of vrouw en die is dol op vis wat hij/zij voor je heeft gekookt en jij zegt vervolgens… heerlijk, heb je grote kans dat je steeds vis zit te eten met die ander om dat die denkt dat jij er zo dol op bent 🙂

Een eerlijke relatie met jezelf en de ander, ontstaat als jij leert eerlijk te zijn naar wat wel of niet resoneert bij wie jij bent. Er is hier geen goed of fout! Iedereen is uniek en anders. Het is juist de kleurigheid die relaties zo boeiend maken. Door ieder zijn eigen authentieke inbreng, kan je groeien en leren van elkaar en soms elkaar zo prachtig aanvullen.

Veel mensen zijn bang dat als ze hun ware aard laten zien of horen, niemand hun meer leuk vindt. Het feit is, wie moeten ze leuk vinden als jij jezelf niet laat zien?

De persoon in je hoofd is niet wie jij bent
Op het moment dat je ophoudt iemand te willen zijn en gaat innemen wie je werkelijk bent, zul je steeds meer afstemming in je leven ontmoeten. Het vraagt moed om in alle kwetsbaarheid te tonen, hoe iets voor jou is en wat jij in het leven nodig hebt. Hoe meer je hier naar durft te luisteren en dit in je leven gaat innemen. Hoe meer voldoening, innerlijke vreugde en -rust je in je leven zult ervaren.

Wil jij ook leren luisteren en gehoor geven aan wie jij bent?
Wil je nee kunnen zeggen als iets niet resoneert.
Ben je klaar om je eigen ruimte in te nemen en te kiezen voor wie jij bent?
Dan ben je welkom in mijn Terra Voice Praktijk of Opleiding!

Gelinde Hengst www.terravoice.nl
Trainer & ontwikkelaar van de Terra Voice-methode
In vrijheid expressie geven aan wie jij bent!