Al ruim 17 jaar ben ik zelfstandig ondernemer. Met veel passie en liefde ben ik eigenaar van Terra Voice Opleiding & praktijk. Sinds al die jaren van praktijkervaring, reist er een sluimerend gevoel van bezorgdheid met mij mee.
In mijn maagstreek, 3e chakra, zonnevlecht voel ik soms een drukkend gevoel.
Blijft het wel goed gaan? Verdien ik genoeg geld om rond te komen? Wat ik aanbied is dat goed genoeg? En ook een leuke: met al die coaches die als paddenstoelen verrijzen zullen er nog genoeg cliënten voor mij zijn ;-)?.

 

Chronische ondernemersziekte
Tegenwoordig kijk ik nog maar zelden TV. Alleen in het weekend kan ik het nog wel eens ontspannen vinden. Ik viel in het programma ‘de gevaarlijkste wegen van de wereld’. Een leuk programma waar 2 bekende Nederlanders samen door een land, de gevaarlijkste wegen berijden en op die manier het land op en bijzondere manier ervaren. Deze keer waren een bekende kok en modeontwerpster samen op reis. Beide als zelfstandig ondernemers kwam het gesprek in de auto over dat bezorgde gevoel wat er altijd sluimert als je voor jezelf werkt en alle risico’s en verantwoordelijkheden draagt.

Zo mooi hoe hier even subtiel aan het licht kwam hoe je als ondernemer altijd met je werk bezig bent. Zelf tijdens een vakantie staan er nog antennes open, al is het maar voor inspiratie die je op doet die je weer kan gebruiken als je weer aan het werk gaat. Het bezorgde gevoel zou je als een ‘chronische ziekte’ van het ondernemerschap kunnen noemen. Altijd is er een alertheid of het wel goed zal blijven gaan. Ook al ben je nog zo succesvol.

Functie van bezorgdheid
Bezorgd zijn hoort bij de emotie angst. Fysiek slaat bezorgdheid op je maag en uiteindelijk op je gal als je vanuit je wilskracht aan het handelen bent gegaan. De boodschap is altijd wat je extern hebt gelegd wil intern komen. Je kan nog zoveel moois via je bedrijf neerzetten, maar als je er zelf ergens niet in geloofd of over je eigen kunnen twijfelt, vreet dit via een bezorgd gevoel je van binnen op.

De neiging is dat je nog harder gaat werken, nog beter je best gaat doen en als je niet oppast geen momenten van opladen meer voor jezelf inlast.

De piek van bezorg zijn
Naast zelfstandig ondernemer ben ik ook alleenstaande moeder van 2 prachtige zoons. Kinderen zijn prachtig maar geven je ook meer verantwoordelijkheid en de noodzaak om financieel goed rond te kunnen komen.
Tijdens mijn 2de zwangerschap waar ik op dat moment de enige kostwinnaar was omdat mijn partner zonder werk zat, ervoer ik zoveel stress dat mijn lijf allemaal klachten ontwikkelde en ik een traumatisch zwangerschap kreeg.

Het leven heeft mij gedwongen mijn bezorgdheid serieus te nemen. Ik heb mijn relatie verbroken toen mijn jongste zoon bijna 2 jaar was en hierna heb ik veel andere keuzes gemaakt die het leven voor mij meer kloppend maakte.

Omgaan met bezorgd zijn
Tegenwoordig heb ik besloten om vriendinnen te zijn met het sluimerende bezorgdheidsgevoel. Ik heb ontdekt dat mijn bezorgdheid eigenlijk een hele goede vriendin is die constant oplettend is of het wel goed met mij gaat. Ik heb gemerkt door niet meer van haar af te willen maar juist begripvol, met liefdevolle ogen met haar te zijn, het bezorgde gevoel het niet meer in mij over hoeft te nemen. Overnemen hield in mijn geval in dat ik fysieke klachten kreeg die mij een signaal gaven dat ik iets buiten mezelf zocht wat ik in mijzelf kan vinden.

Ook heb ik begrepen dat bezorgdheid mij uitdaagt en in beweging houd. Het is eigenlijk verweven met het gevoel het ‘niet te hoeven weten’. Hoe meer ik ontspan in dit MOMENT hoe minder mijn innerlijke bezorgdheid zich druk hoeft te maken. Ik neem nu bezorgdheid waar als een sensatie waar enorm veel creatiekracht vanuit gaat. We stemmen ons op elkaar af, zodat we samen tevreden een prachtig resonerend leven mogen leven.
De uitdaging is elke keer weer contact te maken met welke stap in het NU goed voelt!

Wil jij ook leren naar je gevoelens te luisteren en contact te maken met wat NU resoneert voor jou?
Kijk dan eens op mijn website. Ik heb een breed aanbod om je hierin te ondersteunen zoals mijn veelzijdige Terra Voice coaching traject  Via de Terra Voice-methode (holistische stemtherapie), PSYCH-K, EMDR, familieopstelling en zijnsgeoriënteerde coaching.

Wil jij leren via je stem klank te geven aan wie jij bent? Helend, therapeutisch met de stem te leren werken met ondersteuning van dans en theater? Je stem leren gebruiken als ingang voor je persoonlijke groei en als expressiemiddel voor al je passie, verdriet, woede en blijdschap? Dan is misschien de Terra Voice Opleiding iets voor jou.

Love you all,

Gelinde Hengst www.terravoice.nl
Trainer & ontwikkelaar van de Terra Voice-methode
In vrijheid expressie geven aan wie jij bent!