uiFybromyalgie zie ik vaak voorbij komen, bij mensen die heel gevoelig zijn.
Er komen zoveel ervaringsprikkels binnen waar je moeite mee hebt om te verwerken dat je lichaam haast niet meer kan ontspannen. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat je last hebt van chronische stress waardoor je lichaam en spieren pijn doen,  je niet makkelijk slaapt waardoor je snel of altijd moe bent.
Uit laatste onderzoeken blijkt dat mensen met fybromyalgie meer pijnsensoren in hun lichaam hebben waardoor ze heftiger op ingrepen, gebeurtenissen, virus en emoties reageren. De pijnsignalen van het lichaam zijn in de war, omdat het lichaam eigenlijk overspannen is geraakt door te veel naar binnen geslagen ervaringen.

De cliënten die ik begeleid in mijn praktijk Terra Voice met fybromyalcie zijn meestal HSP en kunnen door hun gevoeligheid zeer goed aanvoelen wat een ander nodig heeft en hebben voelsnaren wat er van hen verwacht wordt.
Moeite met je eigen grenzen voelen, onaardig zijn, veel verantwoordelijkheidsgevoel, gevoelig voor sfeer en onrechtvaardigheid en kritisch naar zichzelf zijn eigenschappen die ik meestal bij dit ziektebeeld voorbij zie komen.

De weg naar genezing of verlichting van de klachten begint naar mijn ervaring met te leren:

  1. Niet alles zo persoonlijk te nemen.
  2. Zich meer effectief te leren uiten door middel van holistische stemtherapie en creativiteit.
  3. Onderzoeken van alle gedachten en overtuigingen die een cliënt gaat geloven waardoor er een chemische reactie in het lichaam ingang wordt gezet en als die onderdrukt wordt veel stress aan het lichaam geeft.
  4. Leren aanwezig te zijn in het NU,  bewust in het lichaam aanwezig zijn.
  5. Pijn te eren i.p.v. ervan af te willen. Het gaan zien als een is een ingang voor spirituele groei en verdieping.
  6. Laten wat bij een ander hoort.
  7. Leren zichzelf te mogen zijn.

Door alle druk en stof van je hart te halen, jezelf te omarmen zoals je bent, niet te kijken naar de ander maar je eigen unieke weg te mogen belopen, komt er veel verlichting, ruimte en ontspanning in je lichaam terug.
Ruimte geven aan je eigen natuurlijk ritme, gehoor geven aan je eigen verlangen en behoefte maakt dat je langzaamaan weer leert te ontspannen en i.p.v. te lijden je eigen leven gaat leiden vanuit de wijsheid van je eigen hart.

Gelinde Hengst, www.terravoice.nl,
https://www.terravoice.nl/therapie/holistische-stemtherapie/