Durf jij je grenzen aan te geven?
Grenzen aangeven is niet altijd en voor iedereen vanzelfsprekend. Het vraagt moed om voor jezelf op te komen en je grenzen aan te geven. Afgelopen periode werd ik ook zelf weer uitgedaagd hier duidelijk in te zijn. Ik was net van plan om er een blog over te gaan schrijven toen vanochtend een cliënt bij mij binnen stapte en zei dat de periode van de witte hond was gestart en dit te maken heeft met voor jezelf opkomen en grenzen aangeven. Hahaha dus een mooier moment kan ik niet pakken om nu deze blog te schrijven.

Waarom zo moeilijk?
Als kind worden we thuis en op school al jong bevraagt om ons in ons gedrag aan te passen. Al vroeg heeft een kind ‘door’ dat alleen bij gewenst gedrag, hij waardering en liefde ontvangt. Zonder liefde kan geen mens leven. Dus hoe vanzelfsprekend is het dan om gedrag te ontwikkelen waar je vooral bezig bent om aardig gevonden te worden.

Zelf probeer ik naar mijn kinderen, ze het gevoel van onvoorwaardelijke liefde mee te geven. Bij stout gedrag zeg ik bijvoorbeeld tegen mijn jongste 6 jarige zoon; “mama houd nog steeds heel veel van je maar dit gedrag vind ik niet leuk of wil ik niet hebben”. Ook naar kinderen mag je namelijk grenzen aangeven, dit geeft ze een gevoel van veiligheid, binnen welke ruimte ze kunnen bewegen. Toch is het belangrijk dat een kind ook onredelijk, boos of tegendraads mag zijn. Hierdoor leert het zijn eigen ‘ik’ te ontwikkelen en leert het een gevoel in te nemen dat wie hij is ‘geliefd’ los staat van het gedrag wat hij laat zien.

Dit gevoel van ‘zelfliefde’ en ‘ je onvoorwaardelijk geliefd voelen’, hebben helaas vele van ons niet met de paplepel meegekregen.

Voor jezelf opkomen
Afgelopen periode had ik in mijn opleiding en praktijk op eens weer een paar cliënten die moeilijke begonnen te doen over de betaling van facturen. Een cliënt die niet kwam opdagen omdat ze onze afspraak was vergeten vroeg korting op de factuur. Een cliënt die minder dan 24 uur van te voren af zei omdat haar zoon ziek was ging er vanuit dat ze niet hoefde te betalen, terwijl ik altijd de eerste les mijn betaling en afmelding voorwaarde overhandig die ook op mijn website te lezen zijn. Een andere cliënt belt aan het eind van de dag dat ze de volgende ochtend niet kan komen omdat ze naar de huisarts moet. Ze had die afspraak ook in de middag kunnen plannen en het is dus haar eigen keuze om te laat af te zeggen. Een student van de op leiding wou opeens halve wegen het jaar de laatste 2 facturen in maart 2018 voldoen omdat ze opeens krap zat.

Mensen beseffen soms niet dat ik met veel liefde en passie mijn werk doe maar dat mijn werk ook mijn inkomen is waar ik mijn rekeningen van mag betalen. Zelf kies ik ervoor een factuur altijd meteen te betalen. Geld is  energie uitwisseling. Voor een dienst betaal je terug via geld. Als je niet betaald of je afspraken niet nakomt die wel voor je zijn ingeplant, klopt de energie uitwisseling niet meer. Niemand dwingt je om een afspraak met mij te plannen. Ik bepaal mijn werk en betalingsvoorwaarde. Je kan dan niet opeens naderhand om dat het jou niet meer uitkomt de voorwaarde willen veranderen. Je schuift jouw probleem door naar mij en daar mag ik mijn grens zetten.

Ontvangen wat je waard bent
Geven en ontvangen mag vanuit liefde plaats vinden. Geld is ook liefde. Het geef je de ruimte om er mooie dingen mee te doen en de ander te waarderen voor zijn dienst aan jou.
Grenzen aangeven vraagt van jou dat je gaat luisteren naar je hart. Voelt dit goed hoe er nu met mij om wordt gegaan? Vaak willen we ons verantwoorden voor onze keuze. Blijven we onze best doen om aardig gevonden te worden. Maar stel je dan eens de vraag; “Mag de ander wel onaardig tegen jou doen?”
Ontvangen wat je waard bent, begint als je gaat beseffen dat je alleen liefdevol naar jezelf kan zijn, door grenzen aan te geven als er niet aardig of respectvol naar jou wordt gedaan.

Grenzen aangeven
Zodra je durft te kiezen voor jezelf, begin je eindelijk je eigen leven te leven. Grenzen aangeven kan moeilijk zijn, het kan je boos, bang of verdrietig maken. Maar als je durft en ervoor kiest om dit te doorvoelen en vervolgens toch je grenzen aangeeft, zul je jezelf, je eigen kracht en zelfliefde ervoor terugvinden en dit gun ik iedereen!!

Wil jij leren voor jezelf op te komen?
Grenzen aan te kunnen geven?
Gaan voor wie jij bent?
Via het veelzijdige Terra Voice Coaching traject begeleid ik je hier liefdevol in.

Gelinde Hengst www.terravoice.nl
Trainer & ontwikkelaar van de Terra Voice-methode
In vrijheid expressie geven aan wie jij bent!