Een klant van mij die voor de tweede keer kwam die vrijer wou leren zingen en vooral niet te therapeutisch bezig wou zijn, vroeg aan het eind van de zangles voor persoonlijke groei: “en heb je vandaag nog veel andere cliënten?” Ik gaf als antwoord dat ik 2 cliënten op een dag ontvang en er dus nog 1 iemand na haar zou komen. Goh zei ze”; “dan heb jij wel een heel ander leven dan ik. Ik rij zo naar Nieuwegein waar ik een training aan 25 mensen ga geven. Mijn werk heeft echt veel afwisseling en ik begeleid ook mensen met heftige problematieken”.

Verwonderd luisterde ik naar haar reactie op mijn antwoord. Waar kwam die behoefte opeens vandaan om haar werk zo met mij te willen vergelijken? Iedereen doet ander ‘werk’ of vult tijd op zijn eigen manier in. Ik vind dit een logisch gegeven en een onnodige aandacht verspilling om je hier mee bezig te houden.

Ik gaf terug dat ik mijn leven als zeer afwisselend ervaar. Om 14.15 haal ik altijd mijn 2 zoons op uit school. Op zondag geef ik regelmatig les voor de Terra Voice Opleiding. Ik zei; ‘Ik begrijp het, jij hebt geen kinderen en kan dus de hele dag plannen zoals jij dat zelf wilt. Toen ik nog geen kinderen had, had ik ook een periode dat ik 6 cliënten op een dag ontving en ’s avonds nog zanggroepen draaide. Maar nu vraagt mijn leven een andere balans en wil ik er ook voor mijn kinderen zijn.

Interessant vind ik het dat bepaalde mensen die zelf hulpverlenend werk doen, zelf nog zo om zelfwaardering vragen. In al de jaren dat ik met groepen heb gewerkt en individueel 18 jaar lang alle soorten cliënten en problematieken heb mogen begeleiden, is er een kleine groep die dwangmatig in vergelijken schiet.

Je vergelijken met de andere is altijd gebaseerd op onzekerheid en vandaar uit probeert men constant te zoeken naar bevestiging buiten zichzelf. Als je je gaat vergelijken met de ander, zeg je eigenlijk tegen het universum, wat ik doe is niet goed genoeg. Omdat veel mensen vaak niet meer zelf weten wat ze voelen of geloven, proberen ze de ander naar beneden te halen zodat ze zelf even een gevoel van zelfvertrouwen kunnen ervaren.

Als een cliënt zijn aandacht te veel op mij gaat richten en in een belerende opvoed rol schiet, weet ik meteen dat ze niet bereid zijn om naar zichzelf te kijken en een patroon hebben ontwikkeld om de aandacht naar de ander te verleggen zodat ze niet hun eigen verantwoordelijkheid hoeven aan te gaan.

Wat een ander doet, kiest, is niet jouw business.
Kan je ervoor kiezen om je aandacht bij jezelf te houden?
Zonder oordeel, de ander zichzelf te laten zijn?
Kan je waarnemen en aanwezig zijn vanuit een geïnteresseerde houding?
Zonder daar iets mee te hoeven doen!!!

Op het moment dat je niks meer van de ander hoeft te vinden, kan je contact maken met je eigen zelf.
Leg eens een hand op je borst en wordt even stil van binnen….
Voel dat jij er toe doet….
Dat jij de persoon bent om jezelf deze aandacht te geven.

Hoe meer jij je aandacht bij jezelf weet te houden en stopt in de valkuil te schieten om je te gaan vergelijken, hoe meer je bevestiging vanuit je omgeving zult ontvangen dat je waardevol bezig bent, in wat je doet of uitstraalt.
Wat je gelooft trek je namelijk aan…
WEES TROTS OP JEZELF, WEES TROTS OP DE ANDER EN GENIET VAN JEZELF!

Wil jij ook opruimen wat je in de weg staat om met gemak je aandacht bij jezelf te houden?
Ben je bereid het over jou te laten gaan?
Wil jij contact maken met je eigen innerlijke waarheid?
Wil jij leren luisteren naar je eigen stem die altijd weet wat kloppend is voor jou?
Dan ben je welkom in mijn Terra Voice Opleiding & Praktijk

Gelinde Hengst www.terravoice.nl
Trainer & ontwikkelaar van de Terravoice-methode
In vrijheid expressie geven aan wie jij bent!