communicerenEen tijdje geleden volgde ik voor mezelf weer een training. Mijn hele leven heb ik al een hang en behoefte gehad naar persoonlijke groei en ben van nature heel leergierig. Deze brede interesse in ‘de zin’ van het leven en vrij jezelf mogen zijn, zie je vertaald in het brede aanbod in mijn Opleiding & Praktijk Terra Voice.

Als ik aan een groep les geef of, zoals ik in deze blog begon, zelf een training volg, kan ik mij altijd weer verbazen over de communicatie die tussen mensen ontstaat. Bij deze laatste training zat één dame mij steeds te corrigeren als ik iets zei of vroeg aan de docent. Het was duidelijk dat zij hiervoor een training had gevolgd, waar ze had geleerd hoe je dient te communiceren. Welke woorden hoor je niet te gebruiken of hoe formuleer je iets correct.
Hoewel hier niks mis mee is en marketingbureaus hier handig gebruik van maken om je iets te verkopen, ging deze manier van communiceren toch aan iets heel essentieels voorbij; ‘kan jij leren luisteren en je afstemmen op zo’n manier dat je begrijpt wat iemand zegt?’

Associatief luisteren
Veel mensen hebben heel wat lading op bepaalde woorden zitten. Tijdens het 2de jaar van de Terra Voice Opleiding doe ik hier altijd een oefening voor om inzicht te geven en te leren open te luisteren.
Wat hier altijd duidelijk wordt dat we vaak als we naar een ander luisteren, ergens afhakken en gaan interpreteren, omdat een woord allemaal associaties bij je oproept vanuit je eigen verleden. Met deze associaties kleuren we dan het verhaal van de ander in om vervolgens in plaats van de ander begrepen te hebben ons eigen verhaal ervan hebben gemaakt.

Ook als ik les geef aan groepen van de Terra Voice Opleiding merk ik regelmatig dat studenten met woorden aan de haal gaan zonder te checken of hun interpretatie wel klopt.
Met verbazing hoor ik dan terug hoe een zin of woord een eigen leven is gaan leven en de werkelijke intentie van de zin niet begrepen is.

Open en neutraal luisteren
Hoe mooi al die communicatietrainingen ook zijn, het gros van de mens zal ze nooit volgen. Als jij dus steeds bezig bent hoe iets gezegd dient te worden om zelf niet geraakt te worden door een woord die eigenlijk jouw aandacht verdient, ligt het probleem dus altijd bij de ander.
Maar open communicatie begint altijd bij jezelf.
Kan jij de ander de ruimte geven, te mogen zijn hoe hij/zij is?
Kan jij echt luisteren en interesse hebben naar wat iemand vertelt?
Of ben je steeds bezig hoe iets gezegd of gedaan dient te worden?
Dit laatste gaat namelijk ook altijd over jou. Jij stelt voorwaarden hoe jij vindt dat iemand mag spreken en dit is nooit vrij voor beide personen. Iedereen heeft namelijk zijn eigen familie-, cultuur- of milieu vocabulaire meegekregen. De een is niet beter dan de ander, het is gewoon een andere manier om vaak het zelfde te willen zeggen.

Luisteren voorbij woorden wat iemand zegt
Elkaar ontmoeten in een gesprek vraagt dus een bereidheid voorbij woorden te durven luisteren naar de intentie die iemand echt bedoelt. Woorden zijn een middel om een gevoel, idee of ervaring uit te wisselen, maar schiet meestal te kort, in het correct uitdrukken wat er echt in de ervaring gecommuniceerd wil worden.
Om deze reden vind ik het ook zo bevrijdend om met muziek, stemexpressie te werken omdat hier de gehele gevoelservaring wordt uitgedrukt.

Luisteren voorbij woorden is een openheid om iemand vanuit je hart te ontmoeten. Het is door hebben dat het niet jouw verhaal is, wat wordt verteld. Ben je bereid iemand tegemoet te komen in wat hij zegt? Dan durf je naar de ander uit te reiken en voor een moment zijn belevingswereld in te gaan. Je reis zal er samen zoveel spannender door worden en opeens merk je op dat er meer manieren zijn om iets te zien, horen of zeggen.

Gelinde Hengst www.terravoice.nl
Trainer & ontwikkelaar van de Terra Voice-methode
In vrijheid expressie geven aan wie jij bent!