handJaren geleden had ik een cliënt in mijn praktijk die zo jong en vaak was misbruikt dat alleen al de vraag om een klank te maken, heel heftig voor haar was.
Rond seksueel misbruik hangt altijd de dreiging van; zwijgen, ons geheim, schaamte, schuldgevoel.
Er is zo over een kind zijn grens heen gegaan door een persoon die veiligheid diende te geven, dat misbruikte mensen vaak hun hele leven stoeien om een gezonde relatie op alle gebieden op te bouwen.

Als moeder van 2 prachtige kinderen raakt het mij altijd weer diep, dat iemand dit een kind kan aandoen.
Toch wordt er altijd in een sessie vanuit liefde naar alle betrokkenen gekeken.
Een dader komt ook altijd ergens vandaan. Hun eigen onderdrukte pijn, laat soms via deze weg hun liefde voor een kind tonen, hoe verschrikkelijk het ook klinkt als ik dit schrijf.

Naast het werken met de stem via holistische stemtherapie en zijnsgeoriënteerde coaching, werkt het vaak heel helend om een individuele familieopstelling te doen. Vanaf een afstand op zielsniveau komen alle verstikkingen en motivaties aan het daglicht. De pijn wordt echt doorvoelt, zonder het te worden. Verantwoordelijkheid voor de aangedane pijn kan teruggegeven worden daar waar het in de familielijn of omstandigheid hoort!

Door via de stem, klank te geven aan al de angsten, verdriet en woede komt er ruimte dat de cliënt eindelijk zijn eigen stem gaat horen. Gaat voelen wat werkelijk ontmoet wil worden in zichzelf. Van daaruit komt er ruimte vrij dat de cliënt een natuurlijk grens van binnenuit gaat voelen zodat ze leert, gezonde verbintenissen met haar omgeving aan te gaan.

Door de liefde in zichzelf weer te vinden, uit de slachtofferrol naar persoonlijke ontwikkeling te gaan, zie ik cliënten die misbruikt zijn eindelijk zichzelf worden. Het feit wat is gebeurt, kunnen we in de sessies niet veranderen maar wel hoe je er NU mee omgaat.

Uiteindelijk gaat het erom dat je gaat doorvoelen dat je niet je verhaal bent maar degene die het kan waarnemen.
Op dat moment stap je uit je instant gehouden verhaal en leer je je eigen leven te leven.
Een mens die altijd LIEFDE is, wat hem ook in zijn rol is aangedaan.

Gelinde Hengst, www.terravoice.nl