schapenAls je naar het onderwijs kijkt, zie je dat er vooral nog het accent gelegd wordt op aanleren en stampen.
Deze vorm van onderwijs fixeert het denken en belemmert creatief denken; zelf tot oplossingen komen, met een open mind en visie je van binnenuit laten inspireren.
Zelfreflectie, compassie, inzicht in wat jouw gedrag in beweging zet, zelfliefde, zijn onderwerpen waar ik weinig aandacht aangegeven zie. Maar juist hier begint de ontwikkeling van jezelf, in plaats van weer een schaap te zijn die met de kudde meeloopt.

In mijn praktijk zie ik zoveel cliënten stoeien met al die regels die van buitenaf opgelegd worden.
Docenten die van uit de onderwijsinspectie, hele methoden per dag dienen af te handelen, via de nieuwe cao verplicht op een bepaald tijdstip naar huis moeten, ondanks dat ze liever even hun werk afmaken. Als je je niet aan de regels houdt, kan je rekenen op een boete, schorsing, ontslag of je school komt op een zwarte lijst. Alle creativiteit en eigen initiatief wordt van hogerhand uit de mens geslagen. Maar elk bedacht idee is alweer verouderd op het moment dat het van kracht gaat in de samenleving.

Wie wij zijn is namelijk niet te fixeren, in een omschrijving vast te leggen.
Als ik werk met mensen of lesgeef aan de Terra Voice Opleiding, werk ik altijd vanuit mijn intuïtie en speel ik in wat zich in het moment aandient.
Ik bereid zeker lesmateriaal voor als ik lesgeef, maar de uitvoering ziet er vaak heel anders uit omdat ik me afstem op de groep en inspeel op de dynamiek van een groep wat werkelijk verdieping en ontwikkeling brengt.

Creativiteit ontstaat op die momenten dat we niet denken.
Het denken weet niks. Het registreert dat wat we van buiten af leren of via ervaring ons eigen maken.
Inspiratie valt je toe. Het is een openheid voor de stroom van leven die zich op dat moment via jou wil uitdrukken.
Je denken is het voertuig waarmee je kan vormgeven. En jij bent het instrument met zijn eigen precieze afstemming die maakt dat via jou een bepaald talent zich kan uitdrukken.
Maar om jouw talent en kwaliteit als instrument te kunnen gebruiken, dien je wel eerst de ruimte te krijgen, via goede begeleiding en heldere waarneming, jouw unieke muziek te kunnen laten klinken.

Als jij een geweldige violist bent, heeft het geen zin om eindeloos te blijven investeren om een goede voetballer te kunnen zijn. De uitnodiging is om je te leren verbinden met de realiteit zoals die zich aandient en daarmee te gaan werken. Zijn wat je bent i.p.v. van iets te zijn wat je niet bent.

Het vraagt veel zelf inzicht, luisteren, mogen experimenteren, ervaren waar jouw roeping ligt. Maar jouw roeping kan je pas vinden als je leert te luisteren naar je hart en wat je passie geeft, te durven volgen.

Regels dienen een richting aan te geven maar niet te bepalen wie jij bent!
Zoals een vernieuwende wetenschapper zo mooi zei: “als ik naar de maan wijs, kijkt een kind waar ik naar toe wijs. Als ik tegen een hond zeg en wijs, kijk daar is de maan, kijkt hij naar mijn vinger”.
Waar kijk jij naar?

Aan jou de vrijheid om een regel te onderzoeken aan zijn dienstbaarheid en richting die het aangeeft.
Laat jij je lam leggen door angst omdat je niet durft zelf na te denken of durf jij van binnenuit je eigenwijsheid te volgen?

Ik ben liever eigen-wijs!
En JIJ?

Gelinde Hengst, www.terravoice.nl